Порибена река Тополка со пастрмка

Објавено на 29 декември, 2021 во 12:31
Фото: Дума.мк

Здружението на спортски риболовци „Бабуна“ Велес и оваа година пред новогодишните празници го изврши традиционалното порибување на река Тополка.

Порибени се 90 килограми рибен подмладок од видот пастрмка. Рибата е со просечна тежина од 50 грама и е пуштена во река Тополка на три локации.

Фото: Дума.мк

Ова порибување е редовна обврска на ЗСР„Бабуна“ со средства коишто се  обезбедуваат од рекреативните риболовци преку нивните дозволи за риболов.

Годинава, во ревирот на ЗСР „Бабуна“ поточно во реките Вардар и Црна Река како и на велешко езеро „Младост“ порибени се уште 2,5 илјади килограми рибен подмладок од видот крап. За порибувањето  чија вредност надминува 500.000 денари издвоени се од буџетот на здружението.

Лазар Лазаровски

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.