Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

superkompjuter fin

Британската Влада планира да инвестира 1,6 милијарди американски долари за создавање на најмоќниот суперкомпјутер во светот за да обезбеди попрецизни прогнози за времето и за климата.

Новиот суперкомпјутер ќе помогне попрецизно да се предвиди невреме, да се изберат најсоодветните локации за објекти за заштита од поплави и да се предвидат глобални климатски промени. Исто така, ќе се обезбедат подобри временски прогнози за аеродромите, како и подетални информации за енергетскиот сектор.

Сегашните суперкомпјутери на британската метеоролошка служба ќе бидат во употреба до крајот на 2022 година. Воведувањето на новиот суперкомпјутер ќе ја зголеми шест пати компјутерската моќ достапна на британските метеоролози, соопшти Владата.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

lifer gif 300x250 Duma

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

 
   
   
   
   

Најново