Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

kavadarci13wwe

Општината, регионалната стопанска комора и екологистите од Кавадарци од вечерва започнуваат со изработка на ЛЕАП – локален еколошки акционен план. Од „Еко живот“ велат дека овој стратешки документ е од голема потреба за општината, бидејќи постоечкиот е стар петнаесетина година и не е ревидиран.

Екологистите веќе подолг период алармираат дека е потребна еколошка стратегија,  за да се знае во која насока ќе се развива општината и како ќе се заштитува животната средина.

„На општина Кавадарци и е потребен ЛЕАП кој што го немаме веќе петнаесетина години. Еднаш беше изработен во  1998 година и не е ревидиран. Во нашата општина се чувствува голема потреба за тој стратешки документ во секојдневните еколошки проблеми. Ние сме подготвени да го изработиме  и во наредните години да биде во сервис на граѓаните и институциите. Самиот документ ќе допринесе за подобрување на состојбата со животна средина во општината. Кавадарци е втора општина по големина и има доста за работа. Ќе ги опфатиме сите сегменти, аерозагадувањето кое е  изразено особено во зимските месеци, квалитетот на водите и почвите, климатските промени“ вели првиот екологист во Кавадарци и апелира граѓаните да се воздржат од горење на опасни материи за затоплување на домовите./A.Д

peskaravel

deltaprom

malina

babuna1

Поврзани вести

Kozuvcanka NG 300x250 Duma

veles2

gradsko1

caska

JPVLISICE

romantik1

jkpsvetinikole

crvenkrst2

vmro

biblioteka

fokus1

teatar

sekerce

gradinka

macaovcarova

konsalting

АПЕЛ ЗА ПОМОШ НА СЕМЕЈСТВОТО МАНЕВИ

На 20 декември 2019 година во пожарот што изби во комплексот Варналиите, во Велес, на улица: „Јован Наумов Алабакот“ целосно е оштетена и куќата со реден број 10 на семејството Маневи во која живееја Љубица и Бојан. Огнот ги пеплоса покуќнината, мебел, технички апарати и гардероба. Тие немаат каде да живеат. Засега се згрижени кај роднини. На Љубица и Бојан им е потребна граѓанската помош и поддршка. Граѓани, да му покажеме на ова семејство, дека не е само во загубата на имотот. 

Пред и за време на новогодишните и божикни празници, секој од Вас колку што може нека донира на сметка 210-5016284563-22, депонент НЛБ Тутунска Банка АД Скопје. Сопственик на сметката е Манева Љубица со живеалиште на ул. Јован Наумов Алабакот број 10 во Велес. Број на повикување за физички лица е 289, за правни лицае 262, со назнака донација.

За добронамерните граѓани надвор од Македонија уплатите можат да се вршат на IBAN Code MK7210501628456322, SWIFT TUTNMK22.

Најново