Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Caska fin

Еден блок државна земја што се наоѓа во близина на Оранжериите за раноградинарски култури на излезот од населба Чашка ќе треба да се пренамени во индустриска зона. Сега со него стопанисува концесионер но општината се подготвува за експропријација на површината и да ја пренамени во индустриска зона.

Stojanovski fin

- Секоја општина го планира сопствениот развој преку развивање на стопанството за да се генерираат работни места за граѓаните. Наредната година очекуваме да ја добиеме дозволата за работење на индустриска зона. Таа ни е особено потребна по последната посета на градот Каршијака во градот Измир, Република Турција остварив средба со тамошни бизнисмени, исселеници од селата Горно Врановци и Мелница. Тие потекнуваат од нашата општина и пројавија интерес за инвестирање. Една фирма е со сериозни намери. Таа сака да инвестира во индустриската зона во Чашка со инвестиција насочена во производство на фотоволтажни панели и вработување на 50 граѓани, рече Градоначалникот Горан Стојановски.

Индустриската зона во Чашка ќе биде наменета исклучиво за лесна и незагадувачка индустрија бидејќи во планираниот економски развој локалната власт не отстапува од определбата за зачувување на животната средина. Чашка по територија е една од најголемите и еколошки најчистите општини во државата.

fabrikatanaKKvoCaska fin

Во тој концепт влегува и очекуваното рестартирање на производството во погоните на поранешната фабрика за тули и ферт гредички на велешки „Киро Ќучук“ чиј сопственик сега е струмичката компанија „Еленица“.

- Имав средба со сопственикот Трајче Заев . Тие во моментов бараат партнер и преговараат со две до три фирми од таа дејност за рестартирање на производството на монти како и за керамиди. Анализите на мострите што ги земале од глиништето и ги однеле во референтни лаборатории во Европа се со резултати кои покажуваат дека глината е мошне квалитетна. Самата инвестиција според проценките на „Еленица“ ќе чини 15 милиони евра па затоа им се потребни партнери, додаде Стојановски./У.Ј

Поврзани вести

Web banner Duma Izvorska Izvor na 300x250px 01

Screenshot 2

52407849 472689196598964 4414210414364065792 n

Најново

 
   
   
   
   

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има
потреба да вработи:

10 (десет) Оператори во производство

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес не врши дискриминација по ниту еден основ (полова, верска или национална дискриминација) и ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на infomk@rontis.com  или на адреса:                                  ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 15/04/2019 година.