Повеќе од 20.000 луѓе со шарени маски и костими го одбележаа почeтокот на карневалот во Венеција со традиционалниот „Лет на ангелот“.

Освен што се најголеми суштества на земјата, китовите се познати и по изразените комуникациски вештини кои различни едники, но и цели јата ги користат за разбирање, а нов експеримент покажа дека кит убиец, познат како орка, ноже да имитира и човечки говор.

Дали отсекогаш сте сонувале да имате убава куќичка на село во Италија? Сега тој сон може да ви се исполни. И тоа само за едно евро.

Во Мароко снегот падна за прв пат по половина век. Овој феномен доведе до колапс на транспортот во јужните региони на земјата, пренесоа TSN. Во некои градови патиштата се блокирани, па е едноставно невозможно жителите да се движат со автомобили.

Сите сте слушнале за Силиконската долина во Калифорнија – симбол на иновации и висока технологија. Но, последниве години, иновациите и новите технологии имаат друг дом, или барем оние во дигиталниот финансиски свет.

Маж од Њу Хемпшир е уапсен откако гризнал полициско куче додека полицајците спроведувале истрага за престрелка во едно гратче, објавила полицијата.

Поврзани вести

 

Вчера и денеска во ЈКП Дервен се испита причината за краткиот прекин на испорака на вода на ЈЗУ Болница – Велес на ден 20.02.2018 година.

Утврдено е дека екипа на Сектор Водовод работела на замена на вентил на ул. Љубљанска, поради што морале да го затворат вентилот на линијата од која од оваа страна се снабдува со вода болницата.

Но, лицето кое го затворило вентилот заради активностите на ул. Љубљанска, со крајна небрежност истото го сторило без да провери дека вентилот од втората доводна линија од страната на Којник бил исто така затворен, а што морал да го стори пред да го затвори вентилот од првата доводна линија. На овој начин ги затворил двата вентила од двете доводни линии и предзвикал краток прекин на водоснабдувањето во болницата во времетраење од 10-15 минути, по што било интервенирано и воспоставено нормално водоснабдување.

Како резултат на горенаведеното, во ЈКП Дервен во тек е постапка за утврдување на дисциплинска одговорност на соодветно лице, кон кое ќе бидат преземени строги дисциплински мерки.

Значи, не станува збор за намерно исклучување на водата на болницата, или исклучување со дадена наредба, бидејќи за тоа нема причини.

Реакциите на јавноста се оправдани и очекувани. Сепак, коментарите на социјалните мрежи кои имаат намера да прикажат пред јавноста дека наведениот проблем е намерено предизвикан, смислен и сл. и дека некој сака свесно да предизвика проблем се неточни и злонамерни.

Со почит,
ЈКП Дервен

Најново