voz fin

18.06. 2020

Пакет со златни шипки е пронајден во воз кој во октомври пристигна во Сент Гален од Луцерн во Швајцарија.

sicilija fin

17.06.2020

Поради состојбата со коронавирусот, не е сигурно дали сите туристички дестинации ќе ги угостат туристите годинава. Меѓутоа, оние кои, сепак, се одлучиле на тоа, во голема мера почнуваат кампањи и организираат туристички аранжмани, притоа не штедејќи пари.

pejsazenlavirint fin

17.06.2020

Паралелните патеки кои потсетуваат на лавиринт се раздвоени со висока жива ограда и дополнително се украсени со дрвја…

svadbaCecenija fin

9.06.2020

Претседателот на Чеченија, Рамзан Кадиров издвои пари за 207 младоженци кои немаат средства да „купат“ невести поради последиците од карантинот воведен заради вирусот корона, соопшти прес-службата на Духовната управа на муслиманите во Чеченија.

Hvar fin

9.06.2020

Кoроната дојде и протатна, предизвика здравствени и економски немири и ги остави во чудо жителите на Хвар. Цените на коктелите се намалија од 50 куни (близу 400 денари) на 25 куни (200 денари), а една ноќ оваа сезона чини само седум или осум евра.

blazekoneski fin

8.06.2020

Грчкото месечно електронско списание за литература „Карта“ (“Χάρτης”, Νο.18, Ιούνιος 2020) објави извонреден портрет на Блаже Конески насловен „Житија на Блаже Конески“ ( Συναξάρια του Μπλάζε Κόνεσκι ), проследен со преводи на седум песни од поетската ризница на нашиот најистакнат книжевник и лингвист, именувајќи го „корифеј на духовниот живот на соседна Северна Македонија“, напиша на Фејсбук, писателот Томислав Османли.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

С О О П Ш Т Е Н И Е  З А  Ј А В Н О С Т

            Општина Велес ја информира јавноста дека, третото авионско тертирање против комарци ќе го изврши на ден 14 август (петок) 2020 год. во периодот од 0500 до 0630 часот. Доколку временските услови не дозволуваат авионско прскање истото ќе се изврши наредниот ден, 15 август (сабота) 2020 год.

            Границата, на третирањето е: Езеро Младост, с. Отовица, месност Јарбош, по течението на Вардар од север од с. Башино село низ Велес, се до вливот на реката Бабуна и с. Горно Караслари. На запад границата започнува од населбата Превалец, преку населбата Керамидна кон фабриката „Киро Ќучук“ и с. Горно Оризари.

Со третирањето ќе биде опфатено целото градско и приградско подрачје, како и целото течение на реката Вардар на овој потег. И оваа година ќе се третира рекреативниот центар Езеро Младост со непосредната околина.

Се известуваат пчеларите во времето на третирање и 3-4 часа потоа да ги затворат кошниците со пчели, заради можноста од влијание на средството со кое се врши третирањето врз безбедноста на пчелните семејства.

           

                                                                                    Градоначалник

                                                                                    на Општина Велес,

                                                                                    Аце Коцевски

 
   
   
   
   

Најново