Велешанец шеснаесет години не може да докаже дека е инвалид на труд

Откако веќе се жалел пред првостепената и второстепена комисија сега Атанасовски вели дека поднел жалба до Министерството за труд и социјална политика од каде очекува да го повикаат.

Поднесена кривична пријава против велешанецот Б.Ш за кривично дело „убиство“

Судија на претходна постапка на истиот му одреди мерка притвор во траење од 30 дена.

За маалото изградено на карпа во Велес

Први карпата, со токмак и со месеци, ја кршел Трајко Димов со домаќинката Лена и децата Иле, Коле, Димче, Ѓоре и Славка, за да изградат свој дом.

Сулејмани од Бузалково: Димовски и Груевски шират национализам наместо да зборуваат за криминалите

Димовски обраќањето пред јавноста на Сулејмани е плод на стравот и нервозата на СДСМ. Според него Заев е тој што заговарал федерализација.

Коџабашиев: ВМРО ДПМНЕ предвидвиде вкупно 167 проекти и мерки за подобар живот на граѓаните

Во наредниот мандат ВМРО-ДПМНЕ ќе продолжи со реализација и надградба на постојни крупни проекти и ќе воведе нови проекти кои треба значително да ја намалат сиромаштијата.

Партиски плакати на ВМРО ДПМНЕ излепени на МЗ Отовица, обвини СДСМ

Социјалдемократите на одговорност го повикаа градоначалникот Славчо Чадиев за кој велат дека не му сметало тоа што објекти во сопственост на општината служат за партиски паноа на неговата партија.

http://www.duma.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=22768:2016-12-06-16-10-06&catid=14:veles&Itemid=48 http://duma.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=22783:2016-12-07-16-07-14&catid=14:veles&Itemid=48 http://www.duma.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=22784:2016-12-08-10-42-14&catid=14:veles&Itemid=48 http://www.duma.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=22785:2016-12-08-15-48-01&catid=39:parlamentarni-izbori&Itemid=10 http://www.duma.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=22786:-----167--------&catid=39:parlamentarni-izbori&Itemid=10 http://www.duma.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=22787:2016-12-08-16-37-53&catid=39:parlamentarni-izbori&Itemid=10

karpa-maalo-1-fin.jpg

На најстрмниот и најкаменестиот дел од градот, што започнува од плоштадот „Саармале“ и се простира угоре кон Којник и Теќе, се наоѓа велешкото Карпа маало. Името го добило по тоа што се создало на голема карпа. Според кажувањата на стари велешани на карпата, најнапред се наоѓала примитивна ковачница што ја имал некој Турчин. Кога тој си заминал карпата со месеци, со токмак, ја кршел Трајко Димов со домаќинката Лена и децата Иле, Коле, Димче, Ѓоре и Славка, за да изградат свој дом. Се до 1926 година, над карпата и десно од неа, немало куќи. Подоцна тука заапочнала изградбата на куќи на граѓани од македонска и од турска националност.

 

 


 


lekovi-smiruvanje.jpg

Дали знаете што се бензодиазепините? За да Ви ја отстраниме неизвесноста ќе Ви откриеме дека бензодиазепини се класа на лекарства во кои спаѓаат голем број на апчиња за смирување, по познати како транквилизанти, седативи, анксиолитици, средства за спиење и хипнотици, при што некои од наведените изрази се синоними. На пазарот има многу бензодиазепини, кои меѓусебно се разликуваат по снагата и брзината на делување.


promocija-1.jpg

Сите сме нечии трофеи во животот. Кога одиме по пат секој сака да не земе како некаков трофеј и да ја избрише прашината со нас, понекогаш да не остави онака по пат, на полица, но не доживува како трофеј, одговори Бејби Петрушевска на новинарското прашање зошто токму „Трофеј“ е насловот на нејзиниот прв автобиографски роман.

Книгата содржи животна приказна, полна со емоции, во која се раскажуваат психолошки состојби кои и се случиле на авторката но, можат да се случат секому. „Трофеј“ е прирачник кој потсетува кој сме, каде сме и што се може да ни се случи.