Во Кавадарци ќе се отвори регионален центар за згрижување и третман на бездомни миленици

Објавено на 21 декември, 2022 во 13:45

Центарот за развој на Вардарски плански регион по потпишувањето на договорот за изградба на регионален центар за згрижување на бездомни миленици и ветеринарно здравство во Вардарски плански регион ја започнува реализацијата на проектните активности.

Овој центар ќе биде лоциран на парцела во општина Кавадарци и истиот е наменет за сите девет општини од Вардарскиот плански регион.

Од Вардарски плански регион информираат дека проектот опфаќа изградба на стационар, набавка на опрема и возило за стационарот, изработка и развој на веб сајт со дефинираните модули „Пријави бездомни животни и локација“ и „Вдоми милениче!“ . Ќе се изработи систем за следење и регистрација на бездомни животни , ќе следуваат активности за ветеринарен третман на бездомните животни, како и маркетинг активности за подигнување на свесноста за вдомување на третирани бездомни животни

Предвидените активности во рамки на проектот треба да бидат реализирани до крајот на 2024 година, а проектот кој е финансиран е од страна на Министерството за локална самоуправа и Швајцарија е во вкупна вредност од 20.916.000,00 денари.

Регионален центар за згрижување на бездомни миленици и ветеринарно здравство во Вардарски плански регион се однесува на хуман третман на животните со директно влијание врз здравјето и безбедноста на луѓето.

Ангел Данов

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.