TomislavOsmanlisoRaviniznaminja fin

21.09.2020

Жири комисијата за доделување на Рациновото признание за прозно дело за 2020 година во состав академик Катица Ќулавкова, претседател и членовите Трајче Кацаров и Гордана Јовиќ – Стојковска одлучи да му припадне на писателот Томислав Османли за книгата расказаи „Парадоксион” во издание на „ВиГ Зеница” од Скопје.

RumenaShopova fin

18.09.2020

Во сабота, 19 септември, премиерно ќе биде изведена претставата ‘’Сина роза’’ во 20 часот во просториите на ‘’Pasteur Coffee and Music Laboratory’’ во режија на Румена Шопова, а во продукција на Нена Минчев, ИПМР-Скопје.

PromocijaJovik naslovna

17.09.2020

Една од најзначајните поетски карактеристики на Божидар Јовиќ претставува постојаниот наплив кој доаѓа од срцето и умот, а е изразена со љубов кон човековите вредности и промени во природата. Душата не може да го чува творечкото чувство во себе, зборовите добиваат форма во полното јадровито поетско раскливување и го отвораат животниот хоризонт на постоењето.

izlozbaNegotinskakolonija fin

10.09.2020

Во манастирскиот комплекс “Св.Ѓорѓи“ во Неготино, од 24 до 28 јуни, се одржа Меѓународна ликовна колонија „Неготино 2019“ на која учествуваа уметници од Неготино, Кавадарци, Скопје, Куманово; Белград и Крагуевац од Република Србија.

gradonacalnikVelkovski fin

18.08.2020

Во организација на Домот на култура “Крсте Мисирков” Свети Николе и општина Свети Николе започна 15-та по ред “Ѓуришка ликовна колонија 2020”.

izlozbaMartinaKV fin

14.08.2020

Во Галеријата при Домот на културата “Иван Мазов - Климе“ Кавадарци, вечерва, 14 август, ќе биде отворена изложба на Мартина Хаџи - Тоневска.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

web baner kozuvcanka 300x250 Duma

 
   
   
   
   

Најново