Истакнатиот универзитетски професор и шеф на катедри на три респективни универзитети, загрепскиот, париската Сорбона и римската Ла Сапиенца, Предраг Матеевиќ, е годинешен добитник на Почесното Рациново признание . Тој наградата ја заслужи за афирмацијата и промоцијата на македонскиот јазик, книжевност и култура во светот. Одлуката ја донесе двочленото жири на културната манифестација составено од професорите д-р Јелена Лужина и Људмил Спасв.

Романот „Јас и Лин, отпосле“ на Ана Стојаноска во издание на „Блесок“ е добитник на Рациновото признание 2017-та. Одлуката, едногласно, ја донесе жири комисија во состав: Владимир Јанковски, професор Марија Георгиева Димова и драматургот Сашо Димоски, деновиве, откако на годинешниот објавен конкурс од страна на манифестацијата „Рацинови средби“ пристигнаа дваесет апликации.

Шеснаесетгодишната Магдалена Арсовска, ученичка во гимназијата „Кочо Рацин“ го толкува ликот на борецот Нонча Камишова во истоимената аматерската претстава на младинското драмско студио „Словото“ од Велес. Таа има само три години помалку од возраста на која загинала хероината на народно ослободителната борба на македонскиот народ и вели дека сериозно пристапила во подготовката на ликот што инаку за Арсова преставува голем предизвик.

Велес воопшто не заостануваше на музички план кога токму формирањето на славната англиска група „Битлси“ или нејзините хитови од времето на најплодниот период поттикнаа повеќемина млади македонски музичари да формираат свои групи. Првите поп групи што тогаш се појавија во Македонија беа „Бисери“ и „Безимени“ а по нивниот распад се формираше првата македонска супер група „ Бис Бес“. Велес беше веднаш зад Скопје по формирани рок и поп групи.

Моноперформансот на Васил Зафирчев „Шумата на моето дрво“ ја режира Александар Ивановски, според текст на Сашо Димоски и на авторска музика во живо на Сашко Костов. Проектот е копродукција помеѓу „Северно од Импакт“ и Театар „Џинот“ Велес.

Стрип-центарот на Македонија, со седиште во Велес, oтпечати книги во тврд повез наменети за македонскиот пазар, но и пазарот на соседни држави. Станува збор за изданијата „Итар Пејо 2 книга“ од Диме Иванов Димано, „Цар Гаврило Радомир“ од Миле Топуз, детскиот стрип „Убавите нешта“ од Раде Дичоски, како и „Зад црното сонце“ на српскиот автор Срѓан Николиќ-Пека.

Поврзани вести

Web banner Hit Portal Sinalco IceTea 2018 300x250px 01

 

Најново