Lopusnik fin

Шест дневниот планинарски марш, од Велес до кичевски Лопушник, Еколошката групација „Грин Пауер“, го организира во чест на Кочо Рацин, револуционерот, вонвременскиот великан на македонската поезија и една од најсветлите точки во поновата национална историја. Учесниците во маршот, ќе ја одбележат и 76 годишнината од загинувањето на Рацин. Маршот, годинава за прв пат, е составен дел на програмата на престижната културно - поетска манифестација „Рацинови Средби“ што по 56-ти пат се одржува на 6 и 7 јуни во Велес, родниот град на Кочо Солев Рацин.

POUMacaOvcarova1

Инклузија на лицата со посебни потреби преку едукативно, забавно - рекреативна игра дизајнирана според нивните можности, запознавање на учениците со правила за да се охрабрат да ги применуваат понатаму во наставата и на тој начин да се јакне нивната самодоверба и можностите за развој. Вака ја опишаа својата проектна активност четворицата велешани Бојан Владов, Тоше Цецев, Виктор Ѓуровски и Сашко Бабуновски, студенти на втора година на „Финки“, кои го слушаат предметот „Медиуми и Комуникации“ и одлучија да спроведат активност во основното училиште за деца со посебни потреби „Маца Овчарова“ во Велес.

vozsolun fin

Граѓаните на Македонија од средината на овој месец повторно ќе можат да патуваат со воз до Белград и до Солун. Експресните возови сезонски се враќаат во возниот ред на ЈП „Македонски железници“. Патувањето кон Солун, со возови ќе се одвива до Гевгелија за потоа со автобус патниците да бидат превезувани до солунската желензичка станица од страна на „Грчките железници-ОСЕ“.

avtopatVE fin

Една лента од автопатот од Скопје кон Велес, на делот меѓу Башино село и Штипска клучка, денеска од 10 до 13 часот ќе биде затворена за сообраќај.

AngjusevvogimnazijasoIngilizoviPanova

Mладите велешани, Викторија Панова и Марко Инѓилизов, кои го освоија второто место на финалето на Европскиот квиз на пари во Брисел, Белгија, добија стипендии до крајот на нивното школување од Фондацијата Анѓушев, основана од вицепремиерот проф. д-р Кочо Анѓушев кој честитајќи им го успехот им посака да ги прошират своите амбиции за постигнување нови знаења и успеси. 

SudPretsedateli

По ослободувањето и формирањето на Федеративна Народна Република Југославија, како и создавањето на Народна Република Македонија во 1945 година , веднаш по Првото заседание на АСНОМ, донесена е одлука за формирање и почнување со работа на голем број институции. Меѓу нив се и судовите. Според податоците на Државниот архив на Република Македонија, тогаш во Велес биле формирани Околиски, Окружен и Општински суд. Еден бил сместен во куќа во близина на денешниот објект на Повардарска Епрахија додека преостанатите два работеле во простории на тогашната општина.

Поврзани вести

web banner 300x250 Sinalco Duma

banerknigovodstvo

E baner