SobranieFeni1 fin

Енекод, Минстрој и Кунико бараа ликвидација на Фени, впаричување на имотот и во нова постапка избор на нов сопственик на комбинатот во кавадаречко Возарци. Стечајната судијка Валентина Ѓоргиева не го прифати нивното барање. Таа го отфрли но сепак не дозволи на денешното Собрание на доверители да се гласа за Планот за реорганизација на комбинатот.Претходно беа утврдени доверителите со побарувањата и имаше расправа за планот. Тој треба да претрпи корекција или наместо во проценти да се прикажат во денари побарувањата на доверителите, кои биле пријавени и прифатени од стечајниот управник Мирослав Атанасиевски.Тоа го бара адвокатите на трите фирми.

Forum naslovna

Форумот за јавни политики „Справување со дезинформации – Комбиниран пристап на властите, граѓанското општество и медиумите за долгорочни решенија“ што се одржа во Велес не е случаен туку е поврзан со масовната појава на лажни вести произведени од младите велешани токму во времето на последните претседателски избори во Америка и победата на Доналд Трамп. Можеби немаше да бидеме во Велес ако овие дебати ги водевме порано, рече на форумот министерот за информатичко општество Дамјан Манчевски.

Masinovozac fin

Велес со децении е центар на патниот и железничкиот сообраќај во Македонија. Посебно, во 1873 година со изградбата на железничката пруга Белград- Скопје - Солун. Велес станал мост преку кој Европа се поврзала со Егејското море. Четириесет и девет години потоа, додека Македонија била под власт на Стара Југославија (СХС), се изградила и железничката пруга Велес -Штип, а 1936 година и пругата Велес- Прилеп. Со развојот на железничкиот, а секако и патниот сообраќај Велес многу брзо се развил во индустриски град во кој се изградиле неколку фабрики во кој егзистенција обезбедувале поголем број велешани.
Железничкиот сообраќај овозможил на голем број граѓани да станат добри машиновозачи и помошници на парните локомотиви.

Racinovi foto

Оваа година се совпаднаа три јубилеи, 110 годишнината од раѓањето, 75 години од смртта и 55 години од почетокот на Рациновите Средби, посветени на великанот, поет и револуционер Коста Солев Рацин. На оваа манифестација Велес секогаш бил горд. Годинава, чествувањето на Рацин го доби потребниот квалитет кое поетот го заслужува и како револуционер и како наш сограѓанин, велешанец. Пред почетокот на годинешната културна манифестација ми се јави мојата соученичка Лидија Демниева, претседател на Македонското Здружение „Кочо Рацин“ од Белград и изрази желба да биде присутна на манифестацијата. Организаторот ја покани. Демниева дојде во родниот Велес и со себе донесе една фотографија која во себе ја носи приказната за тоа како започна организацијата на „Рацинови Средби“.

VMRO i SDSM zgradi fin

Како што централната власт носи одлуки кои се штетни за граѓаните на Република Македонија без никакви дебати, како во случајот со зголемувањето на акцизата за нафтени деривати за 3,5 денари, истата практика ја применува и локалната власт во Велес. Без никаква дебата и јавна расправа со новата одлука на Советот на општина Велес, по иницијатива на градоначалникот Аце Коцевски, граѓанините со секоја наредна сметка за вода ќе добиваат покачена сума за 1,6 денари по м2 од домот во кои живеат поради воведена такса за јавно зеленило и зголемена цена на услугата за јавна чистота. За споредба, граѓаните кои живеат во стан од 50 м2 ќе плаќаат за 90 денари повисока месечна сметка за вода , напишаа во денешната реакција од ОК на ВМРО ДПМНЕ во Велес.

tetkaRaca fin

Последен пат со Рахилка  Фирфова Ѓоргова - Раца се сретнавме во 1998 година кога бев гостин во нејзиниот стан, на најгорниот кат од семејната куќа на Ѓоргови, до централниот плоштад во Велес. Кога се ракувавме таа на лицето имаше насмевка, родителска и блага. Првите нејзини зборови беа за добредојде:

Поврзани вести

Web banner Hit Portal Sinalco IceTea 2018 300x250px 01

 

Најново